top of page

Purley Rear Extension & Internal Renovation

An open-plan kitchen, family and dining area are proposed to modernise the plan of this large Purley detached house.

house-extension-review-view-clay-tiles.jpg
Purley Rear Extension & Internal Renovation: Image
Purley Rear Extension & Internal Renovation: List

Currently making use of an outdated conservatory to the rear of the existing kitchen, the clients came to us to develop a more useable floorplan, better suited to their daily family life; Seeking a multifunctional layout for the whole family to congregate, but also one that allowed them to be apart and carry out different activities within the same space.

We wanted to make better use of the existing layout; Our proposal knocks through the existing awkwardly shaped living room to borrow additional space for the kitchen.  A new glazed partition offers visibility between the open-plan kitchen and living room, allowing them to operate together when the partition is open during family parties, but also independently when it is closed.

A new rear extension increases the footprint of the existing conservatory. The facade window arrangement balances bringing in daylight, whilst also allowing for a functional internal space – a central glazed sliding door offers accessibility to the garden, with windows either side for the kitchen and dining booth.

Materiality is intended to match the existing Purley house – with a clay tiled parapet to match the existing first floor facade and brick to the main elevations.

Purley Rear Extension & Internal Renovation: Text
Kitchen
Kitchen
press to zoom
View to Rear
View to Rear
press to zoom
Kitchen
Kitchen
press to zoom
Rear Elevation
Rear Elevation
press to zoom
Interior View
Interior View
press to zoom
Purley Rear Extension & Internal Renovation: Image
Purley Rear Extension & Internal Renovation: Projects
bottom of page